בלוג

לזכרו הטוב של ידיד חברון אילן הירשפלד ז"ל | נעם ארנון

ב-י"ז בתמוז תש"פ הלך לעולמו ידיד ותיק של הישוב היהודי בחברון אילן הירשפלד ז"ל, אשר הקדיש את כוחו ומרצו לחיזוק ההתיישבות במשך עשרות שנים. יהי זכרו ברוך

16.7.20, 18:20 | אלימלך קרזן | 156 צפיות
על חמשת הצרות שאירעו בשבעה עשר בתמוז, נוספה השנה ידיעה קשה ועצובה: אילן הירשפלד הלך לעולמו. אין איש מוותיקי הפעילים למען חברון וארץ ישראל שלא זכר והכיר את הפעיל המסור מרעננה, בעל המראה של אציל אנגלי, שארגן ופעל עשרות שנים בפעילות מסורה ורבת היקף למען הארץ. 
אילן ארגן במשך עשרות שנים, נסיעות מכל רחבי הארץ ובעיקר מרעננה וכפר סבא למערת המכפלה בחברון. מידי ראש חודש, היה מארגן הירשפלד ז"ל אוטובוס שהיה יוצא מרחבת יד לבנים ברעננה, לתפילה במערת המכפלה וסיור בעיר האבות בחברון.
בהודעה שפורסמה מטעם היישוב היהודי בחברון נכתב: "היישוב היהודי בחברון אבל על לכתו של אילן הירשפלד ז"ל מגדולי הפעילים המסורים למען חברון וארץ ישראל, שארגן וביצע את הנסיעות מרעננה והסביבה לחברון ולמערת המכפלה מידי ראש חודש למעלה מ-25 שנה. אילן יזם, תמך, סייע ונטל חלק בכל פעילות למען ארץ ישראל ויישובה, נפטר ערב הנסיעה ה-300 מרעננה לחברון. ארץ ישראל אבלה על בנה הנאמן והמסור. תנחומינו למשפחת הירשפלד היקרה, לאסתר, הבנות, הנכדים ולכל המשפחה".
אילן עלה לישראל בשנת 1979. הוא היה יליד קניה שגדל והתחנך באנגליה. קודם לעלייתו הגיע לישראל במלחמת יום כיפור כמתנדב. לדת החל להתקרב לאחר שהכיר את אשתו אסתר. בשנת 1994 הקים את תנועת "שלום אחר", תנועה של איש אחד שהתנגדה להסכמי אוסלו. הוא יזם הפגנות בצומת רעננה נגד הסמכי אוסלו, ובכך הוכיח שלא רק ה"מתנחלים" מתנגדים להסכם אלא תושבי מרכז הארץ שנחשפו לאירוע טרור זוועתיים, תוצאת הסכם אוסלו והזרמת המחבלים לארץ. 
על הפעילות בצומת רעננה כתב צחי דיקשטיין, שהיה יו"ר ועד יישובי השומרון:
"בהשראת  אילן ז"ל אני ובני נוער רבים ברעננה בשנות התשעים בימי אוסלו הזכורים לרע, גדלנו על אהבת הארץ ומסירות נפש ללא גבולות.
ערב ערב, ומידי שישי הגענו עם אילן לצומת רעננה והובלנו את ההפגנה המרכזית הגדולה שבצמתים.
במחסן של אילן תמיד היה הכל, שלטים, לפידים, ובעיקר חיוכים ורוח טובה וחברית".
איש חומש בני גל, כתב: "חבר יקר , חוש הומור ויצירתיות שלא נגמרת. שותף נאמן לבנינה של חומש".
הרב ד"ר חיים שיין, מידידי היישוב היהודי בחברון, תושב רעננה, אמר: "לאורך שנים רבות אילן ארגן נסיעה לפחות פעם בחודש לחברון וקרית ארבע. הייתה לו מסירות נפש כבירה לחבר את תושבי רעננה לחברון. אילן הפנים שרק ליהודים שמחוברים אל העבר שלהם, יש את הכוח ומסירות הנפש לבנות את העתיד לדורות הבאים בארץ ישראל. אין לי ספק שתימצא הזדמנות בפרשת "חיי שרה" להנציח ולהזכיר את פועלו של אילן גם ברעננה וגם בחברון".
 
לפני מספר שנים יזמו מספר חברים הענקת פרס ירושלים לאחדות ישראל לאילן. אחד הממליצים היה הרב אהרן ברקוביץ, רב קהילת רעות וביכנ"ס "משכן אורי" ברעננה. בהמלצתו כתב:
"אילן הירשפלד הינו אחד האנשים היותר אמיצים שאני מכיר ברעננה. הוא יהודי שומר מצוות, צנוע וישר דרך שניחן בטוב לב נדיר , בחוש הומור ובעיקר- באהבת הארץ". 
 
אילן עלה מקניה בשנת 1979 ,ועבד לפרנסתו כרואה חשבון ואח"כ כמנהל העסק  "בית המזגן". הוא אף המציא פטנט של אטמי אוזניים המסננים רעש מזיק והמשווק עד היום בכל העולם.
 
אילן הוא ציוני מושבע.  אחד הדברים המרשימים מאד באישיותו של אילן הוא היכולת שלו לתרגם את דרכו הרעיונית לשפת המעשה. לא די להיות איש של מחאה או בלשון עממית- "לקטר " על המצב המדיני. במקום לקטר - אילן בחר להיות -קטר. אילן בפשטותו הידועה בעצם התגלה כמנהיג. הוא לא רק הצליח להביא את תודעת חשיבות הישוב היהודי ללב תושבי השרון, אלא גם להניע אותם - תרתי משמע - ולעוררם מרבצם ומעלה אותם פיזית  לחברון ורוחנית לתפילה במערת המכפלה.
אחרי הסכם אוסלו החליט ליישם את אהבתו לחברון והתחיל לארגן נסיעה לחברון כל ראש חודש. בנסיעה זו מזכה אילן את המצטרפים  בתפילה מרגשת במערת המכפלה,  בארוחה קבועה במסעדה בחברון, ותמיד מתלווה לנסיעה זו גם ביקור  נוסף באתר  משמעותי בסביבה. כך מתוודעים מבקרים  לבניה המתחדשת  באזור, לאתרי הקודש,  ובמיוחד לתושבים האמיצים המוסרים את נפשם בתנאים קשים למען חיזוק הישוב היהודי בחברון וסביבותיה. 
 
נסיעות אלו מתקיימות בכל מזג אויר בכל ראש חודש כבר למעלה  מ- 20 שנה, ובקרוב יחגגו את הנסיעה ה250 של תושבי השרון הבאים לחזק את ידי המתיישבים בחברון! (יש לציין כי מאז כתיבת המכתב התקיימו עוד כ – 50 נסיעות, וערב פטירתו של אילן תכננו את טקס הנסיעה ה – 300).
 
בכל נסיעה לחברון יוצא לפחות אוטובוס אחד ובנסיעות מסוימות יצאו אף שבעה אוטובוסים (!). בזכות פעילות זו זכו  אלפי אנשים לבקר בחברון שלולא הסעות אלו מי יודע אם היו עושים זאת. השתתפתי פעם בנסיעה זו והיא זכורה לי כחוויה מרגשת ומיוחדת במינה.  ביקרנו במערת המכפלה ובקבר ישי ורות בתל רומדה.
 
לאורך כל הנסיעה אילן מתקשר בידידות רבה ובהומור האופייני לו עם הנוסעים המחבבים אותו מאד. הוא בקי בציוני הדרך ומפנה את תשומת לב נוסעים  לנקודות ציון משמעותיות בנוף של ישובי גוש עציון והר חברון. 
 
אנשי חברון תמיד ששים ושמחים בבואו. אילן עשה ועושה בשקט ובענווה מה שלא מצליחים יחצנים ידועים בשיווק.  
 
בנוסף, מצב החברה בישראל העסיק את אילן לא פחות מעניינה של ארץ ישראל. וכיון שהוא אינו טיפוס השוקד על שמריו הוא היה ממקימי בית הכנסת "שבטי ישראל", שהינו מבתי הכנסת הגדולים בעיר והשוקק חיים ופעילות  לאורך כל ימות השבוע. 
 
בשנות ה- 90 הקים יחד עם אילן וולק ז'ל את בית התבשיל ברעננה, המאכיל מידי יום ביומו מאות אנשים רעבים בארוחות חמות ומזינות. 
 
גם החנות "יש"ע זה כאן"  בירושלים הוקמה ע'י אילן, כשהמטרה היתה לחזק את העסקים ביש"ע, ואף הביא כמה פעמים ירידים פורחים אלו גם לרעננה.
 
בצד כל אלו, אילן  משתתף עמנו בשיעורי התורה ולימוד דף יומי בכל בוקר. וגם שם מי יכין לכולם שתיה חמה? כמובן אילן. 
 
ראוי הוא אילן לקבל את פרס ירושלים לאחדות ישראל!"
 
שלא במפתיע,  פעילות כה ענפה  למען ארץ ישראל לא זיכתה את אילן בפרס מטעם הוועדות הקובעות, אך הפרס האמיתי שהוענק לאילן הוא אהבת הארץ ובניינה שהקיפה מעגלים כה רחבים וגדולים של אוהבי הארץ.
 
אילן התגורר ברעננה עם רעייתו אסתר, הותיר אחריו אישה, בנות ונכדים.
יהי זכרו ברוך, תנחומינו ואהבתנו לכולם. 
ת.נ.צ.ב.ה.
 
צילום: דוד וילדר

 
אין תגובות